Frens v.d. Biggelaar - 1 februari 2004


Tijd dus om onze pelotons-mascotte even te bellen.

Bram Maquelin had immers het complete adres gegeven. Eerst viel ik in handen van een tuincentrum, maar kreeg via het antwoordapparaat enkele andere nummers. Bellen dus. Het volgend telefoontje was raak!

In aanmerking genomen dat Frans indertijd echt wel het hoogste woord voerde, bleek hij er toch wel stil van te zijn dat ik zomaar ineens uit de lucht kwam vallen.

Ook Frans bleek een prima geheugen te hebben:

-Claassen woonde in Limburg

-v. Dorst in Eindhoven

-Voornaam Dreverman: Leo, uit Mierlo

-Toon v. Esch zou in een Peugeot-garage in Waalwijk werken

-v. Lankvelt kwam uit Helmond

-'Sammy' Sambeek woonde ergens in de buurt van de kazerne

Frans bleek verreweg het meest op alle foto's van ons peloton te staan.

Zie: menukeuze: <13 ZVE> + <2e peloton 13 ZVE -1967> + <wist je>

Op foto-inzendingen van hemzelf zit ik echter nog te wachten…..


Kornet Ronald Punt  - 4 januari 2004


Vanaf het moment dat ik besloten had het peloton op te sporen, stond voor mij wel vast dat ik eerst kornet Punt opgespoord moest hebben, voordat ik verder zou gaan met het opsporen.

Via internet heb ik contact gekregen met Maurits van der Goes (zoon van de toenmalige commandant van de Kaderschool op de Bernhardkazerne). Maurits is voorzitter van de vereniging van diensplichtige officieren die bij de cavalerie gediend hebben. Hij heeft zijn uiterste best gedaan om Ronald op te sporen. Ronald is echter geen lid van die vereniging en navraag bij een aantal  andere leden die gediend hebben rond 1967, leverde niets op. Er was wel een Punt lid van die vereniging, maar die mailde op 29 augustus 2003 al het volgende:

"Tot mijn grote opluchting kan ik je mededelen dat ik ben beëdigd op de standaard van het regiment Huzaren Prins Alexander, wat dus inhoudt dat ik de door jou vermoede dwaling om verkenner te zijn geweest moet tegenspreken ........."

Zie <comments>, reactie 9.

Maurits bracht mij nog wel in contact met Peter Kok.

Peter bleek voor mij een gouden greep te zijn en een onuitputtelijke bron van informatie.

Peter was kornet van het eerste peloton dat op 13 juli 1967, 13 ZVE opstartte.

Ook schreef hij een bijdrage voor de website over de beginfase van 13 ZVE

Zie: hoofdmenu: <13 ZVE 66-5 / 66-6> + vervolgens <oprichtingsfase>

Belangrijk was dat hij de voornaam wist van Punt: Ronald.

Peter bracht mij eerst in contact met Hans Brouwer, een pelotonsgenoot van mij en van Ronald Punt tijdens de Basisopleiding op de WillemII-kazerne. Hans was naar de officiersopleiding SROC gegaan waar dus ook Punt naar toe ging.

Met Hans had ik in de Basisopleiding een prettig contact en heb zowel telefonisch als per mail diverse contacten met hem gehad. Hans wist wel een aantal namen te plaatsen bij de foto's van de menukeuze <basisopleiding>, maar kon me helaas geen spoor geven naar Ronald Punt.

Dus maar kris-kras door het land alle Punts bellen. Na zo'n 30 telefoontjes, kwam er opeens een mailtje van Peter Kok, dat een zekere Ronald Punt voorzitter was van een Pion Klasse Vereniging. Internet is een bron van informatie, dus die Pion Klasse Vereniging was snel gevonden. Een mailtje naar de webmaster en een telefoontje naar de secretaris van die vereniging leverden op dat een Ronald Punt tot voor 2 weken voor mijn telefonisch contact met die secretaris, inderdaad voorzitter was geweest. Een korte beschrijving mijnerzijds van 'mijn' Ronald Punt, leverde al snel een betrouwbaar spoor op.

De secretaris nam vervolgens contact op met zijn oud-voorzitter Ronald Punt en mailde mij vervolgens de adresgegevens van de opgespoorde Ronald Punt.

Tot nu toe (23 maart 2004) heb ik 2 lange persoonlijke emails met vele vragen e.d. naar Ronald gestuurd, zijn vrouw aan de lijn gehad (Ronald was helaas niet thuis), hem opgebeld op het werk (niet aanwezig), en verzocht of hij mij zou willen bellen.

Helaas……………. Tot nu toe geen enkele reactie!

Maar opgespoord is-ie!


Ad van Nunen   -   30 januari 2004


De voornaam Ad en de toenmalige woonplaats kwamen van Wiel Aerts.

Na 5 telefoontjes in Oirschot meende iemand een zekere Ad v. Nunen wel eens met bloemen gezien te hebben bij een tankstation. Hij gaf me een telefoonnummer en… bingo!

Ad gaf een berg informatie door: (maar nog steeds weinig voornamen)

-Bogaert in Limburg

-Claus een Limburger

-v. Egdom in Veldhoven

-v. Esch in Den Bosch

-Franssen in Limburg

-Kloet een Zeeuw

-Maquelin een Zeeuw

-Vorstenbosch uit Eindhoven

-Voornaam Frens (v.d. Biggelaar)

-Frens woonde in Liempde

-Jos Sambeek uit Eindhoven

-Hans v.Extel uit Gemert

-Ad biedt aan om Wil v. Egdom op te sporen.


Coen Baarslag     -  29 januari 200

Theo Verdonk


Het zal zo dadelijk duidelijk worden waarom ze bij elkaar staan. Op een van de foto's die Wiel Aerts aanleverde, stond achterop een stempel van Coen Baarslag met een adres in Amstelveen. Zodoende kwam de voornaam op de proppen en kon er gebeld worden. Er stond maar één C. Baarslag uit Amstelveen in de telefoongids. De persoon in kwestie was heel behulpzaam, maar kon me uiteindelijk na een aantal emailuitwisselingen niet verder helpen. Dus maar verder bellen. Vanuit een cirkel rond Amstelveen/Amsterdam werd zo ongeveer heel Nederland afgebeld. Een emailtje ging naar een Baarslag-gitaarbouwer  in Spanje en  emailtjes naar enkele dames Baarslag die via internet opgespoord waren. Alles misgeschoten, totdat ik ten einde raad een Baarslag in Oirschot belde (Coen zal toch niet in Oirschot wonen!). Wie neemt er op: onze Coen. Zo'n beetje het eerste wat hij toen vertelde was dat Theo Verdonk een vriend van hem is en precies op dat moment bij hem op bezoek was. Het waren dus twee vliegen in één klap.

Van Coen heb ik de nodige negatieven ontvangen met o.a. foto's van de machtsoverdracht van 42 ZVE aan 42 Painfbrig.

Zie menukeuze <13 ZVE> + <2e peloton> + <panoramafoto>

Coen had  Maas eens ontmoet:

-voornaam  Guus

-woonplaats: Waalre

Piet Gijsbers - eind augustus 2003


Nadat ik medio aug. 2003 de eerste versie van de website op internet had geplaatst, heb ik eerst telefonisch contact gezocht met Piet Gijsbers.

Piet is tijdens de diensttijd een paar keer in Venlo bij mij op bezoek geweest en ik wist dat hij in 1967 in Aarle-Rixtel woonde. Ben hem na de dienst helemaal uit het oog verloren, totdat hij een paar jaar geleden als locatieleider van een school in Eindhoven op de televisie kwam.

Ik heb toen onmiddellijk die school gebeld en uitvoerig met Piet bijgepraat.

Tijdens het telefonisch gesprek afgelopen augustus 2003, meldde Piet dat hij ergens op zolder nog het appèlboekje van het 2e peloton van 13 ZVE /13 Painfbrig had liggen. Het boekje werd onmiddellijk opgestuurd.

De basis van het opsporen van de maten van het 2e peloton 13 ZVE 1967/1968 is beslist te vinden in dat betreffende appèlboekje van de dpl.wmr. Piet Gijsbers, onze tirailleur-commandant.

In het boekje staan, netjes met onderwijzershandschrift geschreven, de achternamen van ALLE huzaren van ons peloton, plus hun rang, functie binnen het peloton, burgerberoep en schoolopleiding. Let op: NIET de voornamen! Gemiddeld kende men van elkaar ook niet de voornaam. Zeker het kader sprak de huzaren aan met de achternaam. Ik kende dus behalve Karel (Smits), Karel (v. Heukelom) en Wiel (Aerts) geen enkele voornaam. In het telefoonboek op internet zoeken naar huzaren met alleen een achternaam, levert een uitzichtloos spoor op.

Zie voor het appèlboekje:

hoofdmenu + <documenten>

Wiel Aerts - 1 september 2003


Wiel was indertijd korporaal op een van 'mijn' M113's. Ik wist dat Wiel uit mijn woonplaats Venlo kwam. Bovendien stond Wiel later als wethouder van de gemeente Venlo regelmatig in de krant.

Omdat Wiel in de medezeggenschapsraad van een Middelbare School in Venlo-Blerick zat in de tijd dat ik daar voorzitter van was, ging ik er van uit dat Wiel nog steeds in Blerick woonde.

Dus gebeld met een Aerts in Blerick: misgeschoten. Maar…. die Aerts wist wel dat Wiel nu in Venlo woonde, zelfs het telefoonnummer gaf hij aan mij door.

1 september 2003 had ik hem aan de lijn.

Met Wiel heb ik een uitvoerige emailuitwisseling gehad, waarbij de eerste 'gezichten' bij de foto's geplaatst konden worden.

-Jan v.d. Laan woonde in 1967 in Uithuizen

-de voornamen Ad (van Nunen), wonende in Oirschot en Leo (Dreverman)


Karel v. Heukelom   -  23 januari 2004


Ook Karel woonde indertijd in Venlo. Zijn zus woonde een aantal jaren tegenover ons in Maasbree. Intussen was ze verhuisd binnen Maasbree, maar mijn vrouw kende haar vanuit de lagere schooltijd en ook de achternaam van haar man. Die was dus snel gebeld….

Ook Karel wist enkele namen bij foto's te plaatsen en  kwam verder nog met twee tips:

-Claus woonde in Brunssum

-Franssen in Maastricht


Bram Maquelin    -    31 januari 2004


Met een bepaald computer-programma op internet kun je een naam intypen en aan-

geven in welk gebied gezocht moet worden.

Aangezien Maquelin (nog steeds zonder voornaam) volgens Ad v. Nunen een Zeeuw zou zijn, werd een lijst uitgeprint met alle Maquelins in Zeeland: 4 stuks.

Bellen dus. Bij de allereerste bleek ik een broer van onze Maquelin aan de lijn te hebben. Vervolgens was het natuurlijk binnen no time gepiept.

Bram heeft zijn zaakjes prima op orde.

Hij toverde even een partij waardevolle tips tevoorschijn:

-Met Frans v.d. Biggelaar had hij na de diensttijd nog een tijdje contact gehad: Bram toverde het complete adres van Frans tevoorschijn!

-Voornaam Zwemer: Rinus.

Bram was daar in 1967 nog op de bruiloft geweest. Zelfs de achternaam van de vrouw van Rinus bleek nog bij Bram terug te vinden.

-Voornaam Steinvoorte: Hans

-Voornaam v. Extel: Hans

-Voornaam Wassenberg: Jos,

-Jos woonde indertijd in Leiden

-Voornaam v. Esch: Toon

-Voornaam Beun: Con

-Con woonde indertijd in Waarde

-Voornaam Kloet: Dries

Maquelin bleek trouwens Bram te heten met zijn voornaam, maar bij ons beter bekend als Max.

Bram stuurde al spoedig een aantal geweldige scans van door hem genomen dia's van de oefening "Draaitol". In kleur !!  Zie menukeuze: <42 ZVE> + keuze <oefening Draaitol>

Zelfs de naam 'Draaitol' kon Bram zich nog herinneren.

Ten slotte:

Na enkele dagen meldde Bram dat hij uit de bureaulade nog een adressenlijstje getoverd had met de toenmalige complete adressen van:

-Rinus Zwemer (Kamperland)

-Jos Wassenberg (Veendam)

-Peter de Wekker (Leiden)

-Guus Maas (Aalst)

-Dries Kloet (Ouwerkerk)

-op 't Veld (Koningsbosch)

-Hans Steinvoorte (Eindhoven)

En… het adres van de familie Meijer in Lengel. Bij de familie Meijer stonden we langdurig stil tijdens de oefening 'Draaitol'

Hans v. Extel    -   2 februari 2004


Tijdens een later telefoontjemet Piet Gijsbers kwamnaar voren dat Hans tegenwoordig in Gemert zou wonen.

Bij het 3e telefoontje kende iemand

Hans en wist te vertellen dat hij momenteel in Rosmalen woont. Tegelijkertijd kreeg ik een 06-nummer. Even bellen en onze kleine AMX-chauffeur was terecht!

-Voornaam v. Lankvelt: Leo


Toon v. Esch     -   2 februari 2004


Onze Frans wist zeker dat Toontje in een Peugeotgarage in Waalwijk werkte.

In de telefoongids stond echter geen Peugeotgarage. Dus een willekeurige garage gebeld, met de vraag wie er tot voor enige jaren geleden Peugeot-dealer was. De Brabander was net als alle andere Brabanders zeer behulpzaam en kwam met het juiste telefoonnummer op de proppen.

Vervolgens die oude Peugeot-dealer gebeld en netjes het telefoonnummer van Toon gekregen.

Dezelfde avond thuis gebeld.

Toon had nog wat waardevolle tips:

-Voornaam v. Dorst: Joop

-Claassen zou indertijd in Vierlingsbeek wonen

-Voornaam Voltijn: Jacques, nu woonachtig in den Bosch

Peter de Wekker    -   2 februari 2004


Jan v.d. Laan had Peter ooit gezien op TV-Noord en had mij beloofd om Peter op te

snorren. Dat had Jan binnen een dag gedaan en zodoende kreeg ik op 2 februari 2004 al een mailtje van Peter. Dezelfde dag nog telefonisch 'bijgepraat'. Helaas had Peter geen aanvullende gegevens over de maten, behalve dan dat hij wist dat Jos Wassenberg na de mil. diensttijd aan de Universiteit van Groningen had gestudeerd, in Veendam gewoond zou hebben en daar vertrokken was.


Sjeng op 't Veld    -   3 februari 2004


Volgens Wiel Aerts woonde 'Sjeng' Harrie op 't Veld indertijd in Koningsbosch.

Een telefoontje naar een oudere op 't Veld in Koningsbosch leverde op, dat er volgens hem absoluut géén ander op 't Veld woonde noch woont hedentendage. Dood spoor. De naam op 't Veld komt in Limburg honderden keren voor. Dit zou echt uitzichtsloos worden!Tot het adressenlijstje van Bram Maquelin, waaruit bleek dat 'Sjeng' niet uit Koningsbosch kwam,  maar vroeger op de Waldfeuchterbaan  in Maria Hoop woonde. En wat bleek…. er woont anno 2004 nog stééds een op 't Veld op diezelfde straat met hetzelfde huisnummer. Een spannend telefoontje… en jawel ik had de broer van 'Sjeng' te pakken. Vervolgens na 10 minuten dus onze 'Sjeng'- Harrie.  Al gauw bleek dat onze 'Sjeng' het praten nog niet verleerd was!


Wil van Egdom     -    3 februari 2004


Wil was supersnel gevonden.

Ad van Nunen had 30 januari

2004 beloofd om Wil op te

sporen. En jawel hoor…na 4 dagen belde Ad even gezellig op, om te vertellen dat hij Wil v. Egdom al gevonden had.

Dezelfde avond nog contact met Wil gehad.

Wil wist mij nog wel even een belangrijke informatie te vertellen:

-Voornaam Franssen: Peter

-Peter woonachtig in Meerssen

-v. Dorst: woonachtig in Son

Karel Smits    -   3 februari 2004


Karel Smits is een apart geval. Op de eerste plaats ken ik Karel al vanaf 1963, toen ik bij hem in de klas kwam te zitten op de Kweekschool van Venlo, waar we ook samen afstudeerden in 1966.  De vader van Karel overleed najaar 1967 en Karel kon wegens kostwinnaarschap de militaire dienst eind oktober 1967 verlaten. Karel was AMX-schutter op de AMX van wmr. Cooth (Assen) en wmr. Henk Gommers (Oirschot). Hij werd opgevolgd door Jos 'Sammy' Sambeek. Het appèlboekje van wmr. Piet Gijsbers is over de maanden december 1967 en januari 1968. Karel Smits is daar dus niet in terug te vinden.

Karel had twee zeer belangrijke informaties:

-Leo v. Lankvelt woonde indertijd in Venhorst en was een paar jaar geleden nog werkzaam bij de AID (Algemene Inspektie Dienst)

-Voornaam Claassen: Gerrit, werkzaam bij een plantencentrum in Baarlo, 4 km. van Venlo.

Karel kwam persoonlijk de foto's bij mij thuis brengen en wist in een korte tijd het nodige te vertellen over de diverse 'douwen' die hij had opgelopen. Ik heb hem gevraagd daar wat meer over op te schrijven en op te sturen.

Gerrit Claassen   -   4 februari 2004


Na de belangrijke informatie van Karel Smits over de voornaam en werkplek van Gerrit

Claassen, kon ik het natuurlijk niet laten om de volgende dag onmiddellijk het plantencentrum te bellen.

Helaas…. Gerrit werkte daar niet meer, maar…… wat een geluk: de schoonzoon van Gerrit nog wel! Ik kreeg het telefoonnummer van de dochter van Gerrit en kwam natuurlijk onmiddellijk achter het huidige adres van Gerrit. Hij had helaas geen verdere informatie.


Peter Franssen    -   5 februari 2004


Na de tip van Wil v.Egdom, snel even een uitprint gemaakt van iedereen uit

Meerssen die Franssen heet en gebeld met de enige P. Franssen. Onmiddellijk raak!

Peter kon er maar niet over uit dat ik hem opgespoord had, maar had nog wel even een tip:

-Voornaam van v. Boogaert: Baer

-vroeger woonachtig in Maastricht.



Jos Wassenberg    -  7 februari 2004


Volgens het 'adressenlijstje van Bram Maquelin zou Jos in 1967 op de Kerkstraat in

Veendam gewoond hebben.

Er staat maar 3 keer een Wassenberg in de provincie Groningen in de telefoongids, dus maar proberen. Dat verliep uitermate spoedig: reeds bij het eerste telefoontje had ik de broer van Jos aan de lijn. En maar goed ook…. Wie zou Jos gezocht hebben in Beusichem!

Jos had helaas geen nadere informatie.


Guus Maas    -   5 februari 2004


Tijdens het telefoontje met Coen Baarslag op 29 januari, bleek dat Guus waarschijnlijk in Waalre zou wonen. Op het adres uit 1968, dat Bram Maquelin verstrekte,  woonde géén Maas.

Twee huisnummers daarvoor echter wel: een alleraardigste dame, die zelfs op de website is gaan kijken en in Waalre is gaan rondvragen. Vlak voor ze onze Guus had gevonden, kreeg ik een emailtje van Coen Baarslag met het huidige adres van Guus Maas in…. Waalre. Coen bedankt!

Rianne Maas…. Bedankt voor alle zoekhulp!

Ook Guus had enkele zeer goede tips:

-Voornaam wmr. Gommers:  Henk

-En….. Guus was een aantal jaren geleden als te enthousiaste supporter van zijn eigen zoon door scheidsrechter Hans Steinvoorte van het veld gestuurd.

Guus vertelde ook dat hijzelf en Frans v.d. Biggelaar samen met een mil. bedevaart naar Lourdes zijn geweest. Hierover binnenkort meer op de website!


Rinus Zwemer    -    7 februari 2004


De naam Zwemer wordt 43

maal vermeld in de telefoon-

gids. Een hele klus dus.

Bram zijn adreslijstje gaf echter hoop: Rinus woonde in 1967 in Kamperland. In Kamperland gewoon een paar maal 'Zwemer' gebeld. Vrij snel beloofde iemand om uit te zoeken waar die Zwemer van dat bepaalde adres uit 1967 nu uithing. Die behulpzame Zeeuw belde mij na een paar dagen terug en gaf de naam en het telefoonnummer door van de broer van Rinus. Ook toen was het weer snel gepiept.


Joop v. Dorst    -   8 februari 2004


Nadat de voornaam door Piet

Gijsbers was geopenbaard

en de woonplaats door Wil v.

Egdom, moest er alleen nog even gebeld worden naar Son.

Son leverde 3 mogelijkheden met v. Dorst, echter slechts één met de voorletter J.  Bingo!

Dries Kloet    -  9 februari 2004


Dries woonde, wederom

volgens het adressenlijstje

van Bram Maquelin, in 1967

in Ouwerkerk. Ook de voornaam Dries is afkomstig van Bram.

In Ouwerkerk staat maar één Kloet in de telefoongids. Die dus maar gebeld…..

De zeer behulpzame Zeeuw belooft met zijn moeder te gaan praten of die toevallig weet, waar de kinderen Kloet uit Ouwerkerk anno 2004 wonen. Na 4 dagen komt het verlossend telefoontje uit Ouwerkerk met adres en telefoonnummer van de gezochte Dries Kloet.

Dries leverde per post een enorme envelop met een berg nog opgeplakte foto's. Allemaal gescand en met de reeds gefrankeerde envelop teruggestuurd.

-Dries gaf door dat wmr. Jaap Stapel volgens hem van Tholen kwam (schildersbedrijf?)


Leo Dreverman     -   8 febr. 2004


De voornaam Leo en de vroegere woonplaats Mierlo waren aangeleverd door Frens v.d. Biggelaar

Echter géén L. Dreverman te vinden in Mierlo. Dus maar in de wilde weg gaan schieten door een willekeurige Dreverman in Mierlo te bellen. Helaas niet raak…. Maar hij kende wel een Tiny Dreverman die volgens hem de broer was van Leo. Ook het telefoonnummer werd even gezocht en aan mij doorgegeven. Het bleek inderdaad de broer van Leo te zijn.

Leo had nog wel iets bijzonders: het officiële blauwe papiertje met de tekst van de dankbetuiging van de brigade-generaal Brackel van 13 Painfbrig uit Oirschot, waarin hij 13 ZVE een dag extra verlof gaf ivm de speurtocht naar het vermiste jongetje.

Leo stuurde dat briefje onmiddellijk op.

Con Beun    -   9 februari 2004


Er was even verwarring

of de voornaam Con(nie)

is of Coen/Koen, maar

uiteindelijk ben ik maar gaan bellen met C. Beun in de provincie Zeeland. C. Beun in Zierikzee was mis. De tweede C. Beun, in Goes, was raak en had ik onze onderwijzer te pakken!

Leo van Lankvelt    -   9 februari 2004


Van Leo vielen in de loop der

weken de puzzelstukken vlot

in elkaar: Voornaam Leo, doorgegeven door Hans v. Extel

Woonplaats Venhorst, doorgegeven door Hans v. Extel en ook door Karel Smits, waardoor Helmond, aangegeven door Frans v.d. Biggelaar, voorlopig wegviel.

Ook hier was in feite het tweede telefoontje raak. Ene Henny Lankveld uit Venhorst kende inderdaad ene Leo v. Lankvelt uit datzelfde Venhorst en toen was het weer zo gepiept.

Mocht die route niet tot resultaat geleid hebben, dan had ik nog altijd met de Algemene Inspektie Dienst kunnen bellen, alhoewel uit het gesprek met Leo bleek, dat hij door een andere organistatie van de taken van de AID, al vanaf 1996 in dienst was van de provincie Noord-Brabant.

Na een paar dagen stond de zoon van Leo in Venlo al bij mij voor de deur met een CD vol met foto's voor op de website. Geweldig!


Rein Claus     10 februari 2004


Op 10 februari 2004 was ik

intussen al een heel eind

op weg met het verzamelen

van het peloton.

Opvallend was, dat nog niemand de voornaam van Claus wist te vertellen.

Met de informatie van Karel van Heukelom dat Claus indertijd in Brunssum woonde, kon de speurtocht beginnen naar ene Claus, misschien nog steeds woonachtig in Brunssum.

In de telefoongids wordt Claus 21 maal vermeld in Brunssum. Zou ik dus in familie van onze Claus vallen, dan was het leed dus nog te overzien. De eerste 5 telefoontjes leverden niets op, totdat bij het zesde iemand opnam, waarbij ik onmiddellijk aan de stem hoorde, dat ik de gezochte Claus gevonden had! Nu weten we dus inmiddels ook zijn voornaam: Rein!

Op moment van bellen, was Rein net opa geworden en was met zijn zoon geboortekaartjes aan het schrijven en dus vond een royaler gesprek enkele dagen later plaats.

-Informatie over Bogaert werd ook nog verstrekt: Bogaert zou in Meerssen wonen (!)


Jaap Stapel    10 februari 2004


Langzamerhand was bijna

iedereen verzameld. Voor mij

twee heel belangrijke personen, de wmr Jaap Stapel en de wmr. Sjouke waren echter nog niet opgespoord. Van Jaap Stapel wist ik dat hij indertijd ergens in of rond Rotterdam woonde.

Navraag tijdens alle telefoongesprekken met de pelotonsmaten leverde NIETS op over Jaap Stapel. Enkele lukrake telefoontjes om Jaap Stapel te vinden leverden eveneens niets op. Ook hier weer waren enkele personen die ik opbelde zeer behulpzaam en gingen voor mij op zoek. Zij belden echter na enkele dagen terug: geen spoor!

Totdat Dries Kloet mij opbelde: hij had Jaap Stapel opgespoord in Roozendaal !!!

Dries, hartstikkke bedankt!


Hans Steinvoorte   -  11 februari 2004


De kortste verbinding tussen

twee punten is een rechte lijn, dus…………

Nadat ik van Guus Maas gehoord had, dat Hans scheidsrechter-jeugd bij de KNVB was (geweest), was de kortste lijn natuurlijk om de KNVB te bellen. Na enkele doorverbindingen viel ik in handen van een zeer behulpzame 'voetballer' die in alle mogelijke bestanden ging zoeken. Het resultaat: Hans was tot ergens rond 1996 inderdaad jeugdscheidsrechter geweest. Het volgende telefoontje was dus met Hans zelf!


Jacques Voltijn    -   14 februari 2004


Tja.. Jacques Voltijn..……

De voornaam Jacques plus

de woonplaats werden netjes geleverd door Toon van Esch.

In heel 's-Hertogenbosch woont maar één Voltijn en die heeft ook nog de 'J' als voorletter.

Gebeld dus. Jawel, het was onze Jacques Voltijn.  Jacques had een aantal jaren na de dienst op de Kunstacademie gezeten en was nu dus kunstenaar. Helaas was zijn atelier nog niet zo lang geleden uitgebrand en had hij zijn hoofd niet zo naar het 2e peloton staan. Hij kon echter vlot praten!

Andrie Sjouke    -  13 februari 2004


Van  Sjouke wist helemaal

niemand iets af, ook Piet

Gijsbers en ikzelf niet.

Woonde Sjouke in Z-Holland of misschien wel ergens in Groningen? De voornaam van Sjouke kwam midden in de nacht een keer ineens naar boven drijven: Andries; maar dan nog…… Sjouke geeft 178 vermeldingen in de telefoongids. Dat is wel erg veel!

Gelukkig wist Jaap Stapel ook de voornaam: Andries klopte. Hij wist tevens met zekerheid dat Andries Sjouke indertijd in Den Haag woonde!

Er staat slechts 11 keer Sjouke in de gids, waarvan 3 met voorletter A.

De eerste A.Sjouke leverde een jongere vrouw op die uiteindelijk aanraadde om eens met haar vader te bellen. Die vader kwam nl uit een gezin met 11 kinderen, dus wie weet…

Voltreffer…. A. Sjouke uit Den Haag bleek een broer te zijn van onze Andries Sjouke. Maar goed ook: wie zou hem in Vaassen gezocht hebben!

Andries leverde via Tante Post na enkele dagen een geweldige CD boordevol prima foto's af. Bedankt!



Ber van Bogaert    -   16 maart 2004


In het beroemde appèlboekje

van wmr. Piet Gijsbers staat

alles perfect. Echter op een

ding na: er staat Bogaert.

Meer dan 40 telefoontjes werden gepleegd in Maastricht, Sittard, Landgraaf, Eijsden(!!), Schinnen, Hoensbroek en Hulsberg. Er was een Bogaert die in het bevolkingsregister van Maastricht kon kijken: geen Bogaert van betreffende geboortedatum in Maastricht. Er was een Bogaert die een familiestamboom had opgezet: geen Ber Bogaert.

Ik kreeg een tip dat in de gevangenis van Maastricht/Sittard een Bogaert als chef werkte op de afdeling arbeid. Dus met de gevangenissen gebeld. Bedoelde Bogaert was op vakantie. In het gesprek met de intussen opgespoorde Rein Claus bleek echter dat het DIE Bogaert zeker niet was. Rein kende hem nl. Er vanuit gaande dat een rasechte Z-Limburger niet naar het noorden verhuist, was mijn voorraad helemaal op. Dus….. op 17 maart 2004 een oproep geplaatst in het Dagblad de Limburger in de rubriek 'Spoorloos' Ber van Bogaert keek wel even raar op toen hij zijn foto in de krant zag staan, maar contact met mij was snel gelegd!! Twee dagen daarna kreeg ik nog een mailtje van een collega van Ber van de gemeente Sittard/Geleen. Er werkt daar een Ber VAN Bogaert met de goede geboortedatum. Enfin….. intussen was Ber VAN Bogaert opgespoord!  Het probleem lag hem helemaal in het voorvoegsel VAN !!


André Vorstenbosch  -24 maart 2004


Er van uit gaande dat het niet

VAN Vorstenbosch moet zijn

(ook Ber van Bogaert gaf aan

dat het zeker gewoon Vorstenbosch is), kon de telefonade beginnen.

Eerst maar Eindhoven, vervolgens Best, Oirschot, St. Oedenrode, Geldrop, Mierlo, Son en Schijndel. Totaal zo'n 60 telefoontjes. Geen resultaat!

Volgens een  van de maten had André het regelmatig over de zanger Armand die naast hem zou wonen.

Dus een emailtje naar die zanger gestuurd om zo te ontdekken waar André woonde in 1967, Helaas geen antwoord van Armand.  De volgende stap zou zijn om ook voor hem een oproep in een Brabantse krant te plaatsen!

Echter...op 25 maart 2004 toch nog maar eens met Joop v. Dorst gebeld.

Joop en André trokken indertijd veel samen op. Joop ging toch nog eens diep nadenken: vrouw van André heet Ali, André woonde in 1986 in Strijp, later  gewoond in Drentsdorp, en zou nu in Woensel moeten wonen.

Enfin... na een uurtje belt Joop terug.

Hij had maar eens even rondgebeld in Woensel: vond een neef, via die neef een broer van André.... dus RAAK!!

Donderdagavond 21.00 lang met André gebeld en veel herinneringen opgehaald!

Jos van Sambeeck   -  30 maart 2004


Ook hier weer: het zal toch niet

VAN Sambeek moeten zijn?

Jos was schoonzoon van de

baas van 'Keuken-3' en haalde daarom  's avonds altijd onze frites etc. Later heeft 'Sammy' de catering gedaan van het zwembad in Eindhoven. Dries Kloet heeft een jaar of 8 geleden een foto van 'Sammy' gezien, als zijnde de eigenaar van een prima sportschool in Eindhoven. Wil v. Egdom was hem een paar jaar geleden nog tegen gekomen en beloofde mij om 'Sammy' op te sporen. Helaas tot nu toe zonder resultaat. Zelf heb ik nog in het Handels-register van de Kamer van Koophandel gekeken. Geen resultaat. Ik was er echter van overtuigd dat hij op te sporen is. Dus Wil v. Egdom nog maar eens gebeld en bestookt met vele vragen die licht in de duisternis zouden kunnen brengen. En jawel.. gaande het gesprek wist Wil zich toch nog iets te herinneren van een Sporthal in Eindhoven waar Sammy iets mee te maken zou hebben. Die opmerking zou tevens goed aansluiten met de uitspraak van Dries Kloet, dat hij een aantal jaren geleden in een sportblad Sammy gezien zou hebben ivm een bekende sporthal in Eindhoven.

Die sporthal dus maar gebeld... Sammy werkte er niet, maar de directeur kende hem goed en wist wel iemand die het adres van hem zou hebben. Na nog 4 telefoontjes met die directeur, kwam 29 maart 2004 het verlossende telefoontje met een telefoonnummer.

Trouwens:...... het is VAN SambeeCk !!


Ritmeester/majoor Joop Witteveen, nu luitenant-kolonel b.d.   - eind augustus 2003


Peter Kok bezorgde me begin september 2004 het postadres in Nederland van 'onze' ritmeester / majoor.

Joop Witteveen woont in Spanje. Heb hem een uitvoerige brief geschreven. Helaas geen antwoord!


Luitenant Cas Haertlein, nu luitenant-kolonel b.d.   -eind augustus 2003


Luitenant Haertlein was de opleidingsofficier van de vier

dpl. wachtmeesters, tijdens

hun opleiding op de Kaderschool te Amersfoort. Het is ook luitenant Haertlein geweest die ons tijdens een lange mars het Boreellied uitbundig leerde zingen!

Voor de gein hebben we midden in de nacht ook eens een ander peloton van de Kaderschool tijdens hun oefening overvallen, door eerst de wachtposten uit te schakelen en vervolgens het gehele peloton te gijzelen.

Ook van hem kreeg ik van Peter Kok het huidige adres in Heeze.

Vervolgens heb ik hem begin september 2003 een uitvoerige brief gestuurd. Ook van hem helaas geen antwoord ontvangen! 


Opperwachtmeester Joop Spijker

                                                  overleden


De 'opper' van 13 ZVE was opper-wachtmeester Joop Spijker.

Joop Spijker heeft de mil. dienst eerder verlaten en is een café begonnen in Tilburg. Is helaas overleden.  Peter Kok was een vriend van Joop Spijker en heeft mij in contact gebracht met de zoon van Joop. In februari 2004 heb ik via email contact gehad met die zoon van Joop Spijker. Joop Spijker heeft in 1980 als adjudant het leger verlaten, heeft een bar gerund in Tilburg en is in 2000 overleden.

Wmr. Henk Gommers  - spoorloos !!!


Henk Gommers heeft volgens

opgave van Peter Kok reeds

in 1968 de mil. dienst verlaten

en zou nadien in Breda zijn gaan wonen. Later bleek dat in 1971 te zijn geweest en is Henk na vele woon-plaatsen neergestreken in Rotterdam.

Ook voor het opsporen van Henk Gommers zijn in Breda en verre omgeving al vele telefoontjes gepleegd, 63 in totaal. Tot 22 februari 2005 nog zonder resultaat.

Maar dan..........

Will krijgt van www.Dienstmakkers.nl een mailtje dat zich een nieuwe maat bij 13 ZVE heeft ingeschreven. Hij gaat dan altijd onmiddellijk kijken en viel toen van verbazing bijna van zijn stoel.............. HENK GOMMERS had zich ingeschreven bij <Dienstmakkers>, n.b. nog maar 2 weken voor de reünie!!

Binnen 5 minuten had ik hem op het gemeentekantoor van Breda aan de lijn.

Geweldig!

Wmr1.  Wietse v.d. Kooi

              20 oktober 2004


Van wmr. 'Cooth' was alleen bekend, dat hij tijdens ons verblijf in Assen in Middel-

sum getrouwd is. Een aantal van ons is daar met de voertuigen bij aanwezig geweest. Als de schrijfwijze Cooth correct is, staat er geen enkele vermelding in de gehele Nederlandse telefoongids.

Had intussen o.a. daarover wel contact gehad met de Regiments-commandant van Boreel, de luitenant-kolonel b.d. J. Johan. Hij kende geen wmr. Cooth, maar verwees me door naar opperwachtmeester Johan v.d. Veen, die een reünie-adresboekje heeft. Geen Cooth. Ook de Regiments-adjudant, adjudant Juri v.d. Zwaan had in het onderofficierenbestand geen Cooth staan. De volgende stap was contact op te nemen met onze toenmalige commandant van 42 ZVE, majoor Mathon, nu luitenant-kolonel b.d. Tenslotte probeerde ik uit de huwelijksregisters van de diverse kerken in  Middelsum iets te ontdekken.

Op 20 oktober 2004 bleek, waarom alle naspeuringen via 'majoor' Mathon, de regimentscommandant Johan, de regimentsadjudant v.d. Zwaan en iemand van het Kerkbestuur van een Gereformeerde Kerk in Middelsum, niet tot het gewenste resultaat hebben geleid.

Op 19 oktober schrijft ene Rob Tibboel van 42 ZVE zich in bij 'Dienstmakkers'. Ik houd dat altijd precies bij, om via die route nog wat te kunnen achterhalen. Rob is beroepsmilitair geweest, ook vanaf half augustus 1967 bij 42 ZVE in Assen, toen ons peloton drie weken daarna naar 13 ZVE te Oirschot vertrok.

Laat nou die Rob Tibboel de wmr1. 'Cooth'  WEL kennen. Het is volgens hem absoluut zeker dat het niet wmr1 Cooth moet zijn, maar wmr1 Wietse v.d. Kooi. Via een andere beroepswmr. van ons peloton, Paul Duckers (4e van links op de panoramafoto) weet hij voor mij het adres van wmr.1 Wietse v.d. Kooi op te sporen!! Trouwens Paul Duckers was bij ons peloton commandant van mortiergroep.

Woensdagavond 20 oktober 2004 heb ik vervolgens een langdurig telefoon-gesprek gehad met Wietse v.d. Kooi en hebben we een hele berg herinneringen opgehaald!

Wietse v.d. Kooi opgespoord!!!!!!!!


Trees en Liesbeth Meijer

                              -   21 februari 2004


Bram heeft tijdens de

oefening 'Draaitol' in

de omgeving van Zed-

dam een aantal kleuren dia's geknipt, met name van de boerderij van de familie Meijer. Op een van die foto's staan een aantal van ons met twee meisjes van zo rond de 8 tot 10 jaar.

Zie menukeuze < 42 ZVE> + <oefening Draaitol>

N.a.v. het adres dat Bram mij verstrekte van die boerderij (je kunt toch haast niet geloven, dat Bram dat adres nog steeds heeft), heb ik een Meijer opgebeld in Lengel. Het was geen familie, maar met de beide meisjes had hij vroeger tijdens de kermis veel gedanst. Hij wist wel een broer van de 'meisjes' te wonen. Broer gebeld. Die kon zich ons nog goed herinneren en wist zelfs te vertellen dat wij een nieuwe houten ladder hadden vernield (ik neem aan per ongeluk). De ladder is door het leger in ruime mate vergoed. Ten slotte gebeld met het jongste meisje op de tank, de blonde, Trees. Trees vond het geweldig dat ik zomaar opbelde en is natuurlijk onmiddellijk naar de foto's op internet gaan kijken.



Het gehele peloton opgespoord…..
SUBMENU
naar
uitnodiging
uitnodiging 1967-1e levensjaar-03
2e peloton, kader 66-5, manschappen 66-6  /  opsporing

Dinsdagavond 30 maart 2004


ALLE DIENSTPLICHTIGEN VAN HET

2E PELOTON 13 ZVE (sept. 1967 - mei 1968)


OPGESPOORD !

Dinsdagmorgen 22 febr. 2005


Beroepskader kompleet !!


opgespoord !

naar
uitnodiging
uitnodiging